Navigácia
Úradná tabuľa
08.04.2024
Anonymizované zápisnice z II.kola volieb prezidenta SR - 06.04.2024

25.03.2024
Anonymizované zápisnice z I.kola volieb prezidenta SR - 23.03.2024

14.03.2024
Vlastníci malej ČOV

Povinnosti vlastníka vodnej stavby, teda malej čistiarne odpadových vôd

14.03.2024
Program na zlepšenie kvality ovzdušia pre zónu Nitriansky kraj

Program na zlepšenie kvality ovzdušia pre zónu Nitriansky kraj - Zverejnenie

19.02.2024
Oznámenie o strategickom dokumente

Oznámenie o strategickom dokumente: "Program na zlepšenie kvality ovzdušia pre zónu Nitriansky kraj" Informovanie verejnosti

Odber noviniek

Zostaňte v obraze - prihláste sa k odberu newslettera a buďte informovaný o aktuálnych novinkách.

Odoslaním súhlasíte so zasielaním mailov
Fotogaléria
Pridané: 31.01.2021

Prvú organizovanú poľovnícku spoločnosť si pod názvom „poľovnícky spolok“ miestny občania založili v roku 1939 za Slovenského štátu.

Jeho členmi boli: M. Čambálik, F. Búran, D. Švihorík, Š. Levčík, J. Szalay, L. Hambalek, J. Matušica a niektorí ďalší. Poľovnícky revír bol bohatý najmä na drobnú úžitkovú zver: zajace, jarabice, divé kačice, divé husi, prepelice. Neskôr, asi od roku 1940 sa začali objavovať bažanty a srny. Zo škodlivých zvierat tu žil tchor, lasica, hranostaj, občas sa zatúlala líška. Z dravých vtákov to bol krahulec, sokol myšiar, jastrab a káňa. Po 2. svetovej vojne boli členmi Poľovného spolku: J. Cicák, Š. Hambalek, P. Búran, L. Rábek, A. Marcinkech, M. Gáci a ďalší. V nasledujúcich rokoch v rámci združovania do väčších celkov bolo vytvorené Poľovné združenie s Hornou Kráľovou.

Keď sa po roku 1990 vyskytla možnosť osamostatniť sa po dohode s Hornou Kráľovou boli vytvorené dve samostatné poľovnícke združenia. Ustanovujúca schôdza PZ Hájske sa konala za účasti 19 členov v septembri 1990. Za predsedu bol zvolený Ľudovít Kužela a za členov výboru: Vincent Búran, Daniel Lenčéš, Pavol Hasilla, Ivan Búran a Vladimír Urban. Zloženie revíznej komisie: Rudolf Trubač, Dušan Kužela a Jaroslav Tóth. V roku 1994 začalo PZ s výstavbou poľovníckeho areálu v ktorom do roku 2003 bol vybudovaný poľovnícky dom, odchovné zariadenie, sklad krmiva a altánok na posedenie. PZ má pre svoju činnosť k dispozícii terénny automobil, traktor kosačku a liaheň. Za uplynulé obdobie umelého odchovu jarabíc odchovalo a do voľnej prírody vypustilo viac ako tisíc kusov týchto ohrozených zvierat. Po začlenení sa do PZ Járč Hájske má 25 členov. Predsedom výboru je naďalej Ľ. Kužela a jeho členova s funkčným určením: Jaroslav Bennár – hospodár, Marián Búran – kynológ, Vladimír Urban – strelný referent, Kamil Švihorík – kultúrny referent. Členovia združenia sa aktívne zapájajú do ochrany prírody, budujú políčka pre zver, vysádzajú stromy v neobrábaných lokalitách, čím vytvárajú zveri zóny pokoja v ktorej sa objavuje aj zver v našej zóne neobvyklá ako je jeleň či diviak.

Kontakt
951 33 Hájske 410
obec@hajske.sk
Tel/Fax : 037/7819037
Voľby prezidenta SR 2024
Informácie pre cudzincov z Ukrajiny
Oznamy Covid-19