Navigácia
Úradná tabuľa
08.04.2024
Anonymizované zápisnice z II.kola volieb prezidenta SR - 06.04.2024

25.03.2024
Anonymizované zápisnice z I.kola volieb prezidenta SR - 23.03.2024

14.03.2024
Vlastníci malej ČOV

Povinnosti vlastníka vodnej stavby, teda malej čistiarne odpadových vôd

14.03.2024
Program na zlepšenie kvality ovzdušia pre zónu Nitriansky kraj

Program na zlepšenie kvality ovzdušia pre zónu Nitriansky kraj - Zverejnenie

19.02.2024
Oznámenie o strategickom dokumente

Oznámenie o strategickom dokumente: "Program na zlepšenie kvality ovzdušia pre zónu Nitriansky kraj" Informovanie verejnosti

Odber noviniek

Zostaňte v obraze - prihláste sa k odberu newslettera a buďte informovaný o aktuálnych novinkách.

Odoslaním súhlasíte so zasielaním mailov
Fotogaléria
Pridané: 31.01.2021

Z histórie Slovenského zväzu záhradkárov v Hájskom

SZZKrátko pred rokom 1965 niektorí obyvatelia našej obce a hlavne drobní pestovatelia ovocia a zeleniny pociťovali skutočnosť, že spolupráca im túto prácu skvalitní a uľahčí, rovnako aj fakt, že svoje prebytky ľahšie odovzdajú a tým vylepšia finančnú situáciu vo svojich rodinách. A tak aj v Hájskom 25 zakladajúcich členov (v tom čase minimálny počet podľa vyšších stanov na založenie základnej organizácie) sa prihlásilo do SZZ. A teda tento rok 1965 môžeme považovať za rok vzniku našej organizácie. Prvými členmi výboru boli Hambálek Štefan, Búran Ferdinand a Cicák Ľudovít. Sme radi, že ešte aj dnes máme medzi sebou členov, ktorí majú v členskom preukaze zapísaný za rok vzniku členstva rok 1965.

Z roka na rok sa počet členov zvyšoval, nakoľko v tom čase zeleninu mohli odovzdávať iba členovia. V roku 197O mala organizácia asi 250 členov, čo bol pravdepodobne asi najvyšší počet. Organizácia mala zakúpený senkír (stroj na hnojenie) a ručný kolesový postrekovač, ktoré si členovia požičiavali medzi sebou a boli to dobré pomôcky pre tých, ktorí si to nemohli dovoliť sami zakúpiť.

V tom čase členovia dostávali po 0,5q hnojiva, alebo si hnojivo so zľavou mohli zakúpiť prostredníctvom organizácie. Zľava na nákup záhradkárskych potrieb, hnojív a semienok v niektorých predajniach existuje aj dnes. Stačí predložiť členský preukaz so zaplatenou známkou. V 70-tych rokoch boli v obci asi traja výkupcovia, vykupovali pre Jednotu a pre konzervárne. Vo veľkom sa pestoval hlávkový šalát, menej uhorky a ostatná zelenina. Výkupcovia odovzdávali 1% z tržby zväzu. Z týchto peňazí sa financovala činnosť a kultúrne podujatia, hlavne v roku 1976 sa kúpila budova bývalého šenku od pána Vašíčka. Bola kúpená za účelom vykupovania zeleniny a na to sa aj dlho využívala. Krátke obdobie sa časť budovy používala na bývanie. Po zmene režimu začiatkom 90-tych rokov výkup pod značkou záhradkárov zanikol, pretože bolo viacej nezávislých menších výkupcov. V októbri 1991 sa budova začala prenajímať a prenájom funguje dodnes.
Predsedovia alebo členovia výboru, ktorí viedli organizáciu v minulosti: Hambálek Štefan, Búran Ferdinand, Hambálek Gejza, Vaško Jozef, Kubica František, Boháč Michal a Mgr. Mandák Anton. V súčasnosti má organizácia viac ako 60 členov a 5 členný výbor je pod vedením predsedníčky Marty Matušicovej.

Kontakt
951 33 Hájske 410
obec@hajske.sk
Tel/Fax : 037/7819037
Voľby prezidenta SR 2024
Informácie pre cudzincov z Ukrajiny
Oznamy Covid-19